روکش کردن دندان ، درمان بسیار مؤثری برای ترمیم دندانهای آسیب دیده و گاهی اوقات زیبایی دندانها است. روکش کردن دندان در مقایسه با روشهای دیگر مزیتهای بسیاری دارد. با این حال باید پیش از درمان معایب آن را نیز در نظر بگیرید. در اینجا با معایب و مزایای مهم روکش کردن دندانها آشنا میشوید.
مزیتهای روکش کردن دندان
روکش دندان راه حل مناسبی برای انواع مختلف مشکلات دندانی است. با روکش دندان میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
در شرایطی که دندان به شدت در اثر پوسیدگی صدمه دیده است و ساختار آن تضعیف شده است، تنها با پر کردن دندان میتوان آن را بازسازی کرد چرا که در صورتی که دندان فقط پر شود، خطر شکستن دندان و از دست دادن آن وجود دارد. در موارد پوسیدگی گسترده روکش کردن رویکرد بهتری است.
دندانهایی که در اثر ساییدگی و استهلاک صدمه دیده اند و این صدمات همچنان ادامه دارد باید محافظت شوند. روکش از دندان در مقابل ساییدگی بیشتر و گسترش آسیب محافظت میکند.
در صورتی که دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد سوراخی در آن ایجاد میشود و محفظه پالپ تخلیه میشود. دندانی که عصب کشی شده است صدمه دیده و ساختار آن به شدت تضعیف شده است. اگر این دندان روکش نشود احتمال فروپاشی آن وجود دارد بنابراین با روکش از دندانهای عصب کشی شده محافظت میشود.
در صورتی که دندانتان ترک بزرگی برداشته و یا شکسته است با کمک روکش میتوان یکپارچگی آن را حفظ کرده و از گسترش شکستگی و رسیدن آن به ریشه جلوگیری کرد.
اگر بخواهیم با ایمپلنت جای خالی دندان را پر کنید، باید بر روی پایه تیتانیومی ایمپلنت، روکش دندان نصب کنید تا به عنوان تاج مصنوعی عمل کرده و جایگزین دندان از دست رفته شود.
در مواردی که میخواهید ظاهر دندانها را تغییر داده و آنها را زیباتر کنید اما مشکلاتی که میخواهید پنهان کنید شدید هستند و با درمانهای ساده تری ماننده باندینگ و لمینت قابل اصلاح نیستند، میتوانید با روکش به هدف خود رسید. روکش دندان با تغییر شکل، رنگ و ابعاد دندانها آنها را زیباتر میکند.
روکش دندان روش درمانی بلند مدت محسوب میشود چرا که کاملاً با دوام بوده و در صورت مراقبت مناسب 15 سال عمر میکند. درمان روکش کردن دندان بسیار موفقیت آمیز است.
معایب روکش کردن دندان
اگر چه روکش کردن فواید زیادی برای سلامت و زیبایی دندانها دارد اما باید معایب این کار را نیز در نظر داشته باشید. پیش از این که روکش به دندان چسبانده شود باید بخش زیادی از ساختار سالم دندان تراشیده شود تا بتوان بدون افزایش حجم دندان، آن را روکش کرد. به همین علت روکش کردن درمانی غیر قابل بازگشت محسوب میشود.
برخی از افراد پس از روکش کردن ممکن است موقتاً احساس درد یا ناراحتی داشته باشند که معمولاً خیلی زود برطرف میشود. حساسیت دندان به سرما و گرما نیز از عوارض کوتاه مدت روکش کردن است. برای کاهش حساسیت دندان میتوانید از خمیر دندانهای مخصوص دندانهای حساس استفاده کنید.
مشکل دیگر ممکن است احساس درد یا حساسیت دندان در هنگام جویدن یا تماس دندانها با یکدیگر باشد که در بیشتر موارد علت آن بلند بودن روکش است که باعث فشار آمدن به دندانهای مقابل میشود این مشکل را به راحتی میتوان با تنظیم ارتفاع روکش، برطرف کرد.
گاهی اوقات ممکن است روکش لب پر شده و یا بشکند. به خصوص روکشهای تمام سرامیکی بیشتر دچار این مشکل میشوند. لب پر شدگی های کوچک را میتوان بدون درآوردن روکش ترمیم کرد اما در صورتی که شکستگی در چند جای روکش باشد یا بزرگ باشد باید روکش تعویض شود.
در برخی بیماران چسبی که برای چسباندن روکش استفاده شده است ممکن است شسته شده و خارج شود. در نتیجه روکش شل شده و امکان نفوذ باکتریها به فضای زیر آن و پوسیدگی دندان فراهم میشود. گاهی اوقات هم ممکن است روکش کامل از دندان جدا شود که علت آن عدم استفاده درست از چسب دندان برای نگه داشتن روکش و یا اندازه نبودن روکش است. این مشکل را میتوان با تنظیم یا تعویض روکش برطرف کرد.
در موارد نادر واکنش آلرژی به روکش ممکن است تجربه شود.
روکش دندان هزینه بیشتری نسبت به درمانهای دیگر مانند پر کردن دندان ، کامپوزیت ونیر و لمینت دندان دارد بنابراین هزینه آن را نیز باید در نظر داشته باشید.
روکش کردن دندان برای من لازم است یا نه؟
شرایط هر بیماری متفاوت است و باید تمامی جوانب کار در نظر گرفته شود. مثلاً برای گذاشتن بریج دندان که در دو طرف به روکش دندان متصل است، باید دندانهای دو طرف جای خالی، تراشیده و روکش شوند. اما اگر نخواهید دندانهایتان روکش شوند و شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را نداشته باشید تنها راه باقیمانده دندان مصنوعی است. بنابراین باید معایب دندان مصنوعی در مقایسه با بریج دندان را نیز در نظر داشته باشید نه این که صرفاً به معایب روکش کردن دندانها فکر کنید.